Friday, 1 November 2013

Pengalaman Main RC


Assalamualaikum semua.. kali ni aku nak update pasal kereta RC (Radio Controll). Waktu aku kecik-kecik dahulu memang minat sangat dengan permainan RC ni, maklumlah budak-budakan.. Masa tu umur aku emmm dahjah 3 rasanya, tu umur berapa ehh?? lupa sudah umur berapa masa tu, tahun 1999 rasanya. Masa tu yalah budak lagikan mana ada duit nak beli kereta RC. Aku punya la nak sangat kereta tu sampai aku pergi mengurut orang nak cari duit nak beli kereta RC kat pasar malam yang harga RM60. Waktu tu RM60
besar nilai dia, macam-macam boleh beli tapi RM60 sekarang tahun 2013 apa yang boleh beli? memang beza sungguh..

Selama 2 minggu aku mengurut orang akhirnya aku berjaya kumpul RM60. Bila tiba hari Ahad da tak duduk diam nak pergi pasar malam kat Tanjung Karang. Aku punya la semangat nak pergi beramai ramai. Naik Bas bro aku masa tu, Rm0.80 rasanya tambang bas hahaha..Aku pergi beli dengan member aku 4 orang. aku pilih Mitsubishi EVO5, membe aku ada yang pilih Pijot and apa ntah jenama kereta tu aku dah tak ingat. =.="

Hahaha.. Akhirnya aku memiliki kereta RC yang harga RM60, bangga gila aku time tu, yala ingat semua budak-budak sebaya aku mampu beli?. Aku dapat main seminggu ja kereta RC tu sebab da jahanam, gearbox belakang dia patahlah, remote patahlah, macam-macam rosak. Aduh mana lagi nak cari duit nak betulkan?. Sejak kereta RC rosak aku dah tak main, aku simpan kat atas almari sebab nak main dah tak boleh so tengok je lah..

Ini kereta RC aku yang sekarang.                                                   


Pada tahun 2006 masa tu aku form 4, aku da mula niat nk main kereta RC balik. kereta lama tu memang dah tak adalah, ntah mana aku campak. Umur aku sudah 16 tahun, aku dah mula bekerja tolong family aku berniaga pasar Tani kat Taman Melawati. Duit hasil kerja tu lah aku beli kereta RC buat kali ke-2. Memang banyak habis duit kerja aku masa tu, mencapai RM500-RM600 tapi basic asal dia kereta RC yang RM60 jugak, modified macam-macam tapi tak laju manapun, yang aku paling sakit hati adalah aku main sorang-sorang takda geng!.. Waaa.. last-last jahanam jugak kereta tu. MAIN Board terbakar. lepas itu simpan lagi kat atas almari jadi tukun.

Ntah macam mana boleh melekat aku pon tak tahu.



Now day tahun 2013, masa awal tahun aku jual kereta RC yang RM60 kat sedara aku, dia nk sangat ambillah RM50 aku jual plus motor Mabuchi body stell battri 2 layer semua sekali, hahaha asal dapat duit sudah. Hari ini 1 November 2013 genap 2 bulan aku sudah habis duit sebanyak RM1200 pada kereta RC jenama VANTEX 1/10 hahaha.. Main lagi rupanya aku ni, sebelum ni aku tak terniat nak main, tapi bila tengok member jiran sebelah rumah sewa aku tu 3-4 orang main kereta RC yang harga RM350 rasa macam syokk plak tengok. hahaha..



Tiba masa elaun sara diri aku masuk apa lagi keluar la RC VANTEx 1/10 aku.. sebelum beli aku dah tanya member dulu, nak beli second hand atau beli baru?, member aku cakap kalau nak belajar baik beli baru tapi kalau nak modified beli second hand sebab jimat kos nak upgrade. So aku beli yang baru.. Sejak dari tu aku dapat geng main RC, kereta membe semua da upgrade aku je yang standard, tercabar semangat nak upgrade RC. Sikit-sikit aku tukar part RC aku, first aku tukar body part yang mana cepat patah, aku ganti yang Aloi. lepas tu aku tukar battri 4200 mAh harga RM100, 3 minggu lepas tu aku upgrade Motor sama ESC sebab dia combo set jenama Leopard 9T 4370KV.  Sejak tukar motor barulah rasa saing-saing. hahaha tapi tu tak abis lagi, masih ada lagi yang  menarik aku untuk beli battri Lipo 5200 mAh harga mahal nak mampus, charge Lipro lain harga.. mak aihh.. tapi charge tu padan la dengan harga dia dalam RM100 lebih sebab ada intelligent.

Ini kes langgar devider jalan sebab lost controll.



Sekarang aku dah tak tahu nak upgrade apa lagi pada RC aku tu, cuma tinggal maintain ja mana yang rosak. Bila sudah tahu mana-mana part yang lemah, itu semua sudah jadi kerja senang untuk maintain. betol aku tak tipu, ini semua pengalaman main RC. tapi main RC ni memang kena banyak kuar duit, aku boleh kata sanggup tak makan sebab nak beli spepart kereta RC.


Ini adalah salah 1 kelemahan kereta RC



Cukuplah sampai sini dulu, aku tak larat nak taip ni. ikutkan ada lagi nak cite tapi member aku dah tunggu kat kampung suruh balik nak main RC sama-sama kat track Kuala Selangor. (dia tak ada geng nak main) hahaha boleh kata hari-hari wechat aku tanya pasal part kereta RC. Okay lah cukup panjang ni. nanti aku update lagi..

Assalamualaikum..






1 comment:

  1. Haha sama abang dulu kecik kecik main rc toys ja masa budak2 dulu..tapi masa kecik heran jugak tgk kereta orang to main laju...now dah besaq baru faham rupanya budak2 main toys grade,dewasa main hobby grade . Betul memang banyak habis duit ni . Nak makan pown bajet sbb nak beli combo lain...esc burn lost control belah air...now nak beli esc waterproof pulak hehehe...rajin plk taip ...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...