Tuesday, 24 July 2012

Aku Bekas Seorang IT Technician



Pengalaman seorang IT Technician

Aku baru 2 tahun menceburi bidang IT ni. itupon sebab aku ambil sijil dalam jurusan teknologi komputer. Pengalaman aku banyak waktu praktikal, aku praktikal waktu bulan puasa. Tempat aku praktikal di DEMC Shah Alam. dan aku sebagai IT Technician dekat tempat tu. banyak ilmu yang aku dapat time praktikal, macam-macam masalah ada pasal computer,  yang paling aku menyampah bila dapat report dari nurs kat level 5 tu. die buat report melalui telefon. Dia cakap kat aku komputer kat level 5 ni ade masalah. die bagi tahu level berapa bilik mana user sapa.

     Aku pon tanya la masalah apa? biasanya orang akan cakap apa masalahnya. screen tak display ke?, mouse tak function ke?,  computer langsung tak boleh onn ke? printer tak boleh print ke? ni tak, dia cakap " ada masalah ada malah. susah nak cakap masalahnya apa ", disebabkan aku malas nak fikir lama-lama aku pon naik la level 5 tu, department aku kat ground floor. jauh jugakla bilik die bile nek atas. Sampai jer aku kat loby level 5 tu ada nurs tu panggil aku suruh datang cepat kat tempat dia. Rupanya die la yang buat report tadi tu. kat computer tu ade dua orang nurs, menggedik-gedik plak dia. aku tngok computer okay jer display okay mouse okay semua, rupa-rupanya bukan masalah tu.. Time tu dia tengah text apa ntah dekat Microsoft Excel, rupa-rupanya yang dia cakap masalah tu sebenarnya diorang tak tahu nak cari simbul degrees [ ° ]  perrhhhhh!!!! terbaikkkk aku penat-penat dari bawah naik atas, cakap masalah computer bagai nak rak dekat aku, rupanya sebab tak reti nk insert simbul, dah la bulan puasa. saba jerlahhhh..

Okay yang atas ni cerita pengalaman time praktikal, ni aku nak cerita time aku sambung buat diploma pulak.. member-member aku memang ramai yang ada basic tentang computer ni. Aku praktikal dekat company so aku lebih pada Desktop la. lappy memang aku tak penah repair, bukak 1 skru pon tak penah. Okay ni baru nak mula ceritanya.. hahaha sabar-sabar.. kisah ini terjadi bila member aku sorang ni service lappy dia kat member aku sorang lagi tu. aku tak kesahlah sebab yang tolong service tu boleh kata skill dia hebat bila bukak-bukak lappy ni. aku yang tak pernah bukak lappy rase berminat la pulak. so aku pon tolong la mana-mana yang aku boleh, dalam waktu yang sama ada lagi sorang membe aku datang tengok aku tengah bukak-bukak lappy, ntah macam mana die pon nak jugak service lappy dia. Aku ni dah la takde pengalaman bukak lappy ni, tapi aku tengok die confident bagi lappy die kat aku suroh service. so aku tak nak menghampakan die aku pon tolonglah service-kan.. takut jugak aku bukak lappy orang, kang tak hidup nanyer aku nanti. bukak punya bukak akhirnya berjaya.. Dia cakap masalah lappy dia asyik panas dan fans processor laju gila-gila bunyi macam singa mengaum!. Bunyi singa mengaum tu yang tak tahan tu.

      Bila sudah cuci-cuci semua, aku pasanglah satu persatu. siap pasang lappy tu terus onn... dia cakap okay, semua okay senyap dah takde bunyi bising-bising, lappy pon dah tak cepat panas macam sebelum ni.
Aku rasa bangga kot sebab firsr time bukak terus okay.. hahaha yang buat aku puas hati bila dia cakap lappy dia senyap tak bunyi bising dah, Confirm!  Dalam sejam lepastu dia call aku dia cakap " wei sound aku tak bunyi " aku pon pelik, tadi cakap semua okay senyap gila-gila. Ha ambil kau senyap terus aku bagi dengan sound skali tak bunyi. hahahaha tegelak aku kat dalam bilik.. nak sangat senyap tak nak bunyi bising okay la tu an an an??? hahaha

     Inilah pengalaman aku bekas seorang IT Technician  yang tak pernah bukak 1 skru lappy. maap-maap yer hahaha~ petua yang aku dapat " JANGAN BUKAK LAPPY DEPAN OWNER " sebab bila kita tak dapat nak bukak dengan cara yang betol mesti kita cuba kepak-kepak. dan jika kepak depan owner mesti owner lappy cakap SLOW-SLOW sikit hahaha.. tapi kalau tak cuba kepak, kita tak tahu bagaimana nak bukak, so try and error la.. so pengalaman tu penting! ingat tu.


Monday, 23 July 2012

Oh Lappy ku sayang Lenovo ThinkPad SL400

Ya inilah dia aset yang aku ada dan yang paling mahal aku penah beli. selain dari ni tak de. jenama dari LENOVO ThinkPad model SL400. Masa first beli dulu harga RM1800 tak de OS kosong takde windows + dengan bag laptop RM200 ngam-ngan RM2000.. Masa aku beli tu tahun 2010, kini dah hampir 2 tahun aku guna. yang aku paling sedih sebab repair screen.. puncanya tersenggul kat pintu class. RM600 repair tu jer, mana taknya screen LED 14inci. Habis duit elaun prektikel untuk 1 bulan.. hahaha nasib-nasib..


Sekarang dah tahun 2012. teknologi memang cepat. lappy aku processor Core2 Duo jer. time aku beli dulu i3 baru kuar, aku memang tak mampu la nak ambik i3 masa tu, ibarat kalau sekarang ni nak beli i5 takde RM2500 tak payah mimpi laaa..hahaha... Ini pon dah cukup untuk aku. bila tengok member-member semua guna i5 memang tak tahan la.. tapi nak buat mana saba je lahh.. aku masih sayang kau LENOVO ThinkPad SL400!!! jangan bedulik sangat.. teknologi memang cepat, kita tak mampu nak kejar. teknologi sentiasa berubah ape yang ade tu dijaga simpan elok-elok jangan dijual.


Oh Lappy ku sayanggg...Ha ni aku buat entry pasal ko, ko jangn merajuk pulak. jangn nak datang penyakit pelik-pelik. windows aku update. sebab aku sayang ko sangat aku sanggup beli antivirus BitdefenderPluss.. takde crack-crack, hari-hari update ape lagi nak? RAM pon dah up to 4GB bagi ko laju sikit, cuma Hard disk jer aku tak tuka. sebab aku dah ade External Hard Disk. Hahaha..




Lappy LENOVO ThinkPad SL400  aku sayang kauu!!!!!


Pesanan dari saya:


Jagalah lappy anda jangn ganaz-ganaz tau, nanti dah jahanam baru tahu beguna atau tak lappy tu. selamat beramal... 

Sunday, 22 July 2012

Anak Melayu Pertama Dilantik Felo Di Oxford

video


Video inilah yang memberi aku semangat untuk terus sambung study. tak rugi kalau tengok, mungkin lagi rasa bangga sebab bangsa sendiri. aku di peringkat diploma ni pon merangkak, apa ntah lagi  nak jadi macam insan yang dalam video tu??? usahalah selagi mampu. aku suke la tengok video ni... =P

Adakah anda kaki LIKE??? .


LIKE??


saya dgn seluruh ahli keluarga saya
............
...............
............
....... serta
...............
Perdana Menteri
Timbalan Perdana Menteri
.........................
Menteri Agama
Menteri Badan Usaha Milik Negara
Menteri Pertahanan
Menteri Dalam Negeri
Menteri Hukum dan Hak Asasi Manusia
Menteri Kebudayaan dan kesenian
Menteri Kehutanan
Menteri sumber manusia
Menteri Kelautan dan Perikanan
Menteri Kesihatan
Menteri Kewangan
Menteri Komunikasi
Menteri Koperasi
Menteri Luar Negeri
Menteri Tenaga kerja
Menteri Pembangunan Daerah Desa
Menteri kebudayaan dan kesenian
Menteri Belia Dan Sukan
Menteri Pendidikan
Menteri Perdagangan
Menteri Ekonomi
Kepala Badan Perencanaan Pembangunan Nasional
Menteri Perhubungan
Menteri Perindustrian
Menteri Pertahanan
Menteri Pertanian
Menteri Perumahan Rakyat
Menteri Teknologi
Menteri sastera Negara
Menteri Sosial
Menteri Tenaga

pengetua
guru besar
cikgu kanan
cikgu hem
cikgu seni
cikgu sejarah
cikgu math
cikgu pjk
pembantu kerani
cleaner

mat dispet
mat pet
mat lima suku
mat rempit
mat belia

pemilik facebook
pekerja facebook

chef
tukang basuh pinggan
pelayan

Doktor
nurse
pesakit
pelawat pesakit
kerani hospital

Manager Hotel
Manager Restoran
Manager Sea food
Manager Supermarket

pekerja hotel
pekerja angkat barang hotel
pembawak lori

encik Mark Zuckerberg
encik abu
encik hassan
encik anuar
cik siti
cik joyah
cik minah

abg manan
abg mior
abg sepul

ah Long
ah Chai
mutusamy Karupiah
ranjit singh

tok mudim
tok ketua
tog guru
pak imam
bilal
ketua daerah
penjawat awam
penjawat swasta
kaki lepak
budak skola
budak skola perempuan
pekerja mydin
pekerja the store

budak emall
budak skim cepat kaya
budak siber
kaki anta virus
kaki cilok cips poker org

orang gila
Pengemis
dan Seluruh Kampung
geng wasted's stuyvesant
............
............

MEREKA SEMUA MENYUKAI POST ANDA!!!
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶´´´´´´´´´´¶¶
´´´´´´¶¶¶¶¶´´´´´´´¶¶´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´´´´¶´´´´´¶´´´´¶¶´´´´´¶¶´´´´¶¶´´´´´¶¶
´´´´´¶´´´´´¶´´´¶¶´´´´´´¶¶´´´´¶¶´´´´´´´¶¶
´´´´´¶´´´´¶´´¶¶´´´´´´´´¶¶´´´´¶¶´´´´´´´´¶¶
´´´´´´¶´´´¶´´´¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´´¶´´´´´´´´´´´´¶´¶¶´´´´´´´´´´´´´¶¶´´´´´¶¶
´´¶¶´´´´´´´´´´´´¶´´¶¶´´´´´´´´´´´´¶¶´´´´´¶¶
´¶¶´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´¶¶´´´´´´´´¶¶´´´´´´´¶¶
´¶´´´´´´´´´´´´´´´¶´´´´´¶¶¶¶¶¶¶´´´´´´´´´¶¶
´¶¶´´´´´´´´´´´´´´¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´¶´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´¶¶´´´´´´´´´´´¶´´¶¶´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´´¶¶´´´´´´´´´´´´¶

Saturday, 21 July 2012

Kenangan manis dari sidia yang berjauhan.



Aku cinta kepadamu wahai Muhamad Tahir .
kau selalu dihati ku , tiap detik dan waktu .
kau yang manja , kau yang mengada .
Aku yang lemah tanpamu .
Oh tahir !
Jangan tinggalkan aku walau sesaat .
Aku perlukanmu .



P/s: Kepada Muhamad Tahir Bin Mohd Lias . Jangan sesekali kau curang kepadaku .

Kalau kau curang , itu bermakna , kau tak sayang aku . Jangan ade perempuan lain selain aku .
Aku akan kecewa dan terus kecewa dan kecewa kecewa lagi dan lagi .
Semoga Bahagia Selalu , jangan lupe pada NUR HIDAYAH BINTI AZIZ .
Kau tetap dihati ini . Sekian .




DARI KEKASIHMU :


-NUR HIDAYAH BINTI AZIZ-
SELASA, 8 Februari 2011
Jam: 6:08 PM .

Cerita aku masa aku sem 2 di IKM Lumut


Begini Ceritanya...


Pada tahun ini aku telah sambung belajar di ikm lumut. aku di sana mengambil sijil technology computer.
sekarang aku sudah pada semester dua.. ramai kawan telah aku temui. mereka semua baik-baik dan sekepala dengan aku.
yang paling aku rapat ialah Nazss.. die seorang yang pandai edit gambar. software yang die guna Photoshop.
aku tak tahu apew yang best sangat dengan benda tu. tapi suke hati die lah janji die tak kacau aku, aku tak kacau die.
member-member sekelas dengan aku semua pandai-pandai.. cume aku jer yang malas sikit.. yang penting semua assignment siap
dan hantar.. cikgu-cikgu aku semua okey jer tak ade masalah dengan diorang. yang paling ngam dengan kami encik Roslan, Encik Zul dan Encik Kharizan.
semua cikgu-cikgu tu banyak pengalaman... eh lupa pulak, Encik Zul tu ketua Course kami. tapi aku tak tahu die mengaja subjek ape.
Encik Kharizan pulak pembantu Encik zul, Encik Kharizan mengajar subjek Elektronik, Encik Kharizan banyak membantu kami untuk lulus
dalam subjek die pada final exam... kami pon selalu membantu die bila die memerlukan bantuan. Encik Roslan pulak die guru kelas kami, die
pemilat bola sepak. pasukan Arsenal menjadi pilihannya.. memang fanatik giler-giler sampai semua eksesori keretanya semua warna merah dan
mempunyai lambang Arsenal.. huhuhu.. memang terbaik!!!.. ha Encik Roslan mengajar subjek Networking. kami panggil cikgu pon Encik Lan, yang die ajar
semua pasal connettion LAN.. haha cable LAN crose cable stright cable A dan B.. mula-mula macam susah, tapi bile ikut step by step
senang jer rupanya.. cuma nak configure jer yang susah sikit nak setting IP address.. contoh 192.225.1.2 sampai sekarang aku tak reti nak buat.
final exam semester lepas aku cuma dapat pointer 3.05, semester dua nie aku nak taget 3.5 kalau ade rezki.. mudah-mudahan dapat la..
sapew yang tak nak bejayakan? semua orang nak... tapi ade satu subjek yang aku dan member sekelas tak faham ape yang disampaikan cikgu. subjek tu subjek OS
(OPERATING SYSTEM) kami tak faham sebab benda tu adalah perisian computer, ia bersifat maya tak boleh dipegang.. cuma nota bab sejarah OS jer panjang leba..
kami semua tak ambil port pasal subjek tu.. hahaha~ yang kami tau "umi dah pesan buku tu dibaca, dihafal nanti masuk periksa.." kikiki.. kalau nadim bace
apa yang aku tulis ni mesti die gelak giler-giler and die nak print screen nak upload kat FaceBook pastu " Tag " ramai-ramai.. pastu kecoh satu kelas.. hahaha
tiga hari tak tuka topik.. wakakaka..
dan sekarang aku berada di sem 2 jugak tapi diperingkat diploma plak dekat German Malaysian Institute (GMI) Bangi. Aku ambil course Network Security, jadi hacker lah aku lepas nie. siap la korang satu-satu aku hack! hahahaha (gelak jahat).. kau tungguuuu!!!

Friday, 20 July 2012

Kencing Berdiri



Topik: Dakwah


                  Ada satu kitab menyatakan bahawa syaitan juga sering mengalami
                  sakit-sakit dan patah riuk kaki dan tangannya dalam usaha
                  mengganggu dan melalaikan manusia.Walau seteruk mana pun
                  penyakitnya dan patah kakinya, namun ada sejenis ubat yang
                  mampu membantu memulihkan penyakitnya itu.

                  Boleh dikatakan setiap hari syaitan dan iblis mengalami patah
                  kaki dan tangan yang serius hingga dimasukkan ke wad ICU
                  hospital syaitan dan iblis. Tapi kita sebagai umat Islam
                  jugalah yang rupanya bersimpati dengan nasib iblis-iblis ini
                  dengan memberikan mereka ubat supaya sihat.
                  Dipendekkan cerita, suatu hari bapa iblis telah mengarahkan
                  anak-anaknya supaya pergi mengganggu umat Islam yang baru
                  hendak solat di masjid. Apabila sampai sahaja di masjid, si
                  anak-anak iblis ini sudah bersedia untuk menghasut dan
                  melalaikan para jemaah. Tiba-tiba berkumandanglah azan. Maka
                  larilah iblis dan syaitan yang dilaknat lintang pukang. Ada
                  yang terlanggar bukit, pokok besar, busut dan seumpamanya dan
                  mereka lari sehingga tak terdengar lagi di telinga mereka
                  laungan azan.

                  Maka iblis-iblis tadi meraung kesakitan kerana cedera parah.
                  Ada yang patah tangan, yang patah kaki, yang patah leher, yang
                  terseliuh dan sebagainya. Lalu datanglah bapak ibis tadi.
                  Melihatkan kecederaan yang dialami anak-anaknya, bapa iblis
                  lalu memberitahu bahawa hanya ada satu saja ubat yang boleh
                  menyembuhkan kecederaan parah yang mereka alami itu. Lalu bapa
                  iblis menyuruh anak-anaknya yang cedera agar pergi ke rumah
                  orang Islam dan carilah air kencing orang yang kencing berdiri
                  dan sapulah ke tempat yang luka cedera parah. Sepantas kilat
                  mereka pergi ke rumah orang Islam dan mencari orang Islam yang
                  kencing berdiri lalu melakukan sebagaimana yang diarahkan bapa
                  mereka. Dengan serta merta kecederaan mereka sembuh bagai
                  sediakala. Sejak dari itu, anak-anak dan keturunan iblis yang
                  cedera parah akibat mengganggu manusia, akan pergi mendapatkan
                  air kencing orang Islam yang kencing berdiri untuk dijadikan
                  ubat.

                  Kesimpulannya, orang yang kencing berdiri inilah yang tanpa
                  kita sedari telah menjadi punca iblis sentiasa sihat dan segar
                  bugar. Ramai mengetahui, orang lelaki kebanyakannya kencing
                  berdiri, hinggakan complexes pun menyediakan tempat kencing
                  berdiri untuk orang lelaki. Oleh itu, jangan kencing berdiri,
                  kerana tentu kita tak mahu menjadi doctor bagi syaitan dan
                  iblis yang sentiasa menyesatkan umat, betul tak??? Tolong
                  sebarkan! Wallahua’lam?.

Thursday, 19 July 2012

How To Remove Virus Short Cut



The good side of these viruses is that they don’t delete the actual content. It was just hide in our Flash Drive. We can easily recover all the files.
Step 1: If you are affected by Shorcut Viruses,Do not format your Flash or External Drive. If you format you can’t Recover it.
Step 2: Check your Flash Drive’s Drive Letter ( Example : I: or K:)

Step 3: Click on “Start” –>Run–>type “cmd” and click on OK
Step 4: If your Flash Drive Letter is K: then Type the below command in your “cmd” and Press “Enter
attrib -h -r -s /s /d k: *.* (Check the screenshot ) Note : Replace the letter k: with your flash drive letter


Step 5 : Now your files will be visible.Make sure to keep the antivirus up-to-date to prevent viruses.


Wednesday, 18 July 2012

Facebook oh facebook!

Facebook oh facebook!

Di icon inilah aku mengenal seseorang lebih mendalam  yang aku tidak sangka muncul dalam hidup ku. walaupon aku hanya mampu tersenyum padanya sewaktu mula-mula jumpa. Bermulanya kisah aku dan dia  sewaktu aku study di IKM Lumut tahun 2010. aku dan dia dalam jurusan yang sama iaitu Teknologi Komputer sama jurusan tapi aku masuk awal so aku seniorlah. okay sebelum tu aku nak bagi tahu dulu aku playboy hahaha jahat aku ni.. tapi zaman gemilang aku dah berakhir. Aku mencuba Life baru dengan berlandaskan kesetiaan dan kejujuran. Akhirnya aku telah menjumpai sinar wajah yang ku harap dapat bersama-sama hidup dengan Life aku yang baru tu. Rupa parasnya (orang tua-tua cakap kalau isteri lebih tinggi dari suami itu tandanya murah rezeki) mudah mudahan begitulah.. aminnn...

Bertarikh 20/10/2010 terikatlah satu ikatan yang dipersetujui oleh aku dan dia. Aku berharap dialah cinta terakhir aku, kerana aku tidak mahu ulangi zaman lampau aku., yang aku tak sangka dia pandai menyanyi tergamam aku dengan member aku masa first time dengar die nyanyi live depan-depan. Lagu pertama yang aku dengar tajuk dia Setelah aku Kau Miliki penyanyi asal Shima. Perrhhhh!!!  siap tepuk tangan time tu. rase malu pulak nak nyanyi depan die. aku dengan member aku suara bukan sedap bila nyanyi. hahaha

Kini sudah hampir dua tahun aku bersamanya, dia cakap ni first time die couple yang dapat bertahan sampai hari ini. Dia cakap sayang sangat dengan hubungan yang kami cipta. huhu tersentuh hati aku bila die cakap macam tu. aku pon tak pernah jugak dapat couple lame macam ni. sekarang aku dan dia sudah tamat belajar kat IKM Lumut tu, and aku terus sambung study kat GMI, dia baru abis prektikel so rehat-rehatlah dulu kat umah sambil apply kat mana-mana boleh sambung study. aku harap die dapat sambung lagi. yelah sape tak nak tengok buah hati berjayakan? diepon nak aku berjaya jugak. ye.. insyaallah~

Mudah-mudahan aku dan dia dapat terus bersama sampai ke pelamin. aminnn...



Kembali menjinak membuat blog. tak faham design baru nie.


Assalamualaikum w.b.t

ini kali ke-2 saya membuat blog yang tidak sekreatif manapon.. baru nak jinak2 dengan blog, hahaha. masa first dulu ade la 2 tahun lepas time study kat IKM Lumut. sekarang dah sambung kat GMI. okay cukup2. okay pic atas ni member aku yang snap. aku copy jer hahah sorry Adha..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...